Veriye dayalı karar verme, çeviklik, herkes için erişilebilir veriler… Veri entegrasyonuna modern bir yaklaşım olan veri sanallaştırma (data virtualization) tam da bu noktalarda devreye giriyor.
Veriler artık her yerde ve önde gelen kuruluşlar stratejilerini veriye dayalı oluşturuyor. Kurumlar, analiz ihtiyaçları için giderek daha farklı ve çeşitli veri kaynaklarından besleniyor. Burada bahsettiğimiz kaynakların sayısı binleri, hatta milyonları bulabiliyor. Dolayısıyla bu kadar fazla ve farklı kaynaklardan veri toplamak, yönetmek, depolamak, işlemek ve analiz etmek beraberinde karmaşıklık, maliyet ve zaman kaybı getiriyor.
Veri Sanallaştırma Nedir?
Veri sanallaştırma (data virtualization), verilerin fiziksel olarak nerede bulunduğu veya nasıl yapılandırıldığı gibi detaylara ihtiyaç duymadan verilere erişilmesine ve işlenmesine olanak tanıyan bir veri yönetimi yaklaşımını tanımlar. Bu yaklaşım, farklı sistemler arasında depolanan tüm kurumsal verilerin entegre edilmesini ve bunların gerçek zamanlı olarak iş kullanıcılarına sunulmasını sağlar. Bunu, tüm veriler kaynak sistemlerde kalırken, verileri sanal görünümlerde değiştirme ve dönüştürme olanağıyla sanal/mantıksal bir katman oluşturarak gerçekleştirir. Bu sanal katman, daha basit ve daha verimli bir veri yönetimini de beraberinde getirir. Burada amaç, verileri kopyalamak veya taşımak zorunda kalmadan birden çok farklı kaynaktan gelen verilere tek bir yerden erişebilmek ve bu şekilde daha hızlı ve doğru sonuçlara varmaktır. Bu da hem veri çoğaltma ve depolama maliyetlerini azaltır hem de veriye dayalı karar alma süreçlerinde daha az riski beraberinde getirir.
Veri Sanallaştırma Nasıl Çalışır?
Veri sanallaştırma için veri entegrasyonuna modern bir yaklaşım diyebiliriz. Verileri çoğaltan çözümlerden farklı olarak veri sanallaştırma, verileri kaynak sistemlerinde depolar ve tüm verilerin entegre bir görünümünü iş kullanıcılarına sunar. Kullanıcılar sorgularında detaylara indikçe, veri sanallaştırma verileri kaynak sistemlerinden gerçek zamanlı olarak getirir. Verilerin toplanmasındansa onları bağlamanın etkinliğini kullanır. İşte bu şekilde dağıtık sistemlerdeki yapılandırılmış ve yapılandırılmamış veriler tek bir arayüzde bir araya gelir.
Veri sanallaştırma, sıkça bahsettiğimiz kavramlar olan self servis BI, data democratization, gerçek zamanlı karar alma, verileri 360 derece görebilmek ve keşfetmek gibi durumları, veriye merkezi bir erişim noktası sağlayarak destekler ve verilerin güvenli yönetimini sağlar. Ayrıca bu yaklaşım verilere erişimleri yetkilendirmede de önemli bir rol oynar.
Gartner ve Forrester gibi kaynaklar veri sanallaştırmanın verilerinden daha etkin yararlanmak isteyen kuruluşlar için kritik bir veri stratejisi haline geldiğini doğruluyor. Veri sanallaştırmanın bir kuruma getirilerini aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:
• Kurumun acil ihtiyaçlarını karşılayan gerçek zamanlı analitik
• Kurumsal verilere erişimin maliyetinin ve karmaşıklığının azalması
• Verilere 360 derece yaklaşım
• Hizmet odaklı çeviklik
• Kârlılık, büyüme ve risk azaltma
Ürünlerimizle bu güncel yaklaşımı destekliyor, dağıtık sistemlerdeki ve kaynaklardaki verileri analiz için tek bir arayüzde bir araya getiriyoruz. İhtiyacınıza yönelik ürün ve çözümlerimiz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.