Ürün ve çözümlerimizin mekânsal analiz yeteneğini sıkça vurguluyoruz. Bu yazımızda mekânsal analiz (geospatial analysis) özelliğini ve analizlerinize nasıl katkı sağlayacağını detaylarıyla anlatıyoruz.
Mekânsal Analiz (Geospatial Analysis) Nedir ve Neden Önemlidir?
Mekânsal analiz, verilerin haritalar üzerinde çalıştırılarak konum odaklı içgörüler elde edilmesine ve sonuca varılmasına olanak tanıyan bir analiz yöntemidir. Konum tabanlı verilerin veya sokak adresleri, posta kodları, uydu görüntüleri ve GPS koordinatları gibi coğrafi verilerin toplanması, görüntülenmesi ve işlenmesi üzerine kurulu bir sistemdir. Jeo-uzamsal analiz olarak da adlandırılan bu analiz yöntemi, konum verilerini diğer verilerle harita üzerinde birleştirerek sonuçların lokasyon bazlı elde edilmesine yardımcı olur.
Sadece mekânsal analiz özelinde geliştirilen ürünler olmakla birlikte, bu özellik iş zekâsı gibi veri analitiği sistemlerine entegre edildiğinde çok daha güçlü bir analiz deneyimi sağlıyor. Kullanıldığımız akıllı cihazların sayısının artmasıyla, coğrafi veri miktarı ve çeşitliliği de artıyor. Böylece lokasyon bazlı verilerle desteklenen iş verileri, güçlü bir analiz sistemiyle de birleşerek kullanıcıları en doğru sonuçlara yönlendiriyor.
Güçlü bir mekânsal analiz altyapısı, güçlü bir veri analitiği sistemiyle entegre olduğunda yalnızca kapsamlı harita desteği sağlamıyor, aynı zamanda zengin coğrafi tabanlı görselleştirme de sunuyor. Verilerin harita üzerinde analiz imkânı ve kesişim, birleşim, mesafe hesaplama gibi coğrafi hesaplama destekleri, birbirleriyle coğrafi anlamda ilişkili ve lokasyon odaklı çözüm ve içgörülerin ortaya çıkarılmasını sağlıyor. Mevcut analizlerin harita üzerinden yürütülmesi, daha güçlü raporlama ve takip imkanına da olanak tanıyor. Analiz hedefine ulaşmak için bölge bölge veriler detaylandırılabiliyor, avantajlı bölgeler keşfedilebiliyor ve bölgesel problemler ortaya çıkarılabiliyor. Lokasyon bazlı problemler ve yine bölgesel verilerden yola çıkarak elde edilen çözümler, kurumlara maddi anlamda da ciddi avantajlar sağlıyor. Örneğin Jeo-uzamsal verilerden, yakıt ve zaman tasarrufu için lojistik planlamada sıkça faydalanılıyor.
Güçlü bir Coğrafi Analiz Sistemi Hangi Özellikleri İçermeli?
Kullanılacak sistem seçilirken aşağıda detaylandırdığımız özellikler, analizin en doğru şekilde yürütülebilmesi açısından oldukça önemli. Ürünlerimizin mekânsal analiz özellikleri, bu yetenekleri ve daha fazlasını kapsıyor.
Anında Konum Arama
Mekânsal analizde kullanılmak üzere belirli yerler ve alanlarla ilgili verilerle panoların ve haritaların otomatik olarak doldurulması ve güncellenebilmesidir. Şehir, ilçe, posta kodu, yer adları veya havaalanı kodlarına göre arama yapılmasını sağlar.
Isı Haritası
Kümeleme yeteneğiyle, verilerde öne çıkan yüksek veya düşük değer grupları görselleştirilerek, bu noktaların coğrafi yoğunluğu görüntülenebilir.
Biçimlendirme ve Görselleştirme
Renkler, çizgiler ve şekiller verileri daha anlaşılır bir hale getirir. Örneğin, kurguladığımız iş zekâsı sistemlerinin zengin biçimlendirme araçlarıyla, demografik verilerin arasındaki ayrımı görmek ve coğrafi dağılımlarını keşfetmek için farklı renk kullanımından faydalanılabilir. Veriler il/ilçe, demografik özellikler gibi durumlarına göre farklı renk ve biçimlerde sunulabilir.
Detaylandırma (Drill-Down)
Bu özellik, harita üzerinde detaylandırılmak istenen lokasyonun seçilerek, tüm verilerin anında seçili lokasyona göre güncellenmesini sağlar. Örneğin sistemlerimizde belirli bir bölgeyi ya da il/ilçeyi seçerek, dashboarddaki tüm bilgilerin bu bölgeye göre anında güncellenmesi sağlanabilir.
Coğrafi Kesişim Fonksiyonları ve Gerçek Zamanlı Veri Akışı
Datactive’in seçim aracı ile yoğunlaşmak istenen bölge seçilerek, ilgili bölgenin verilerine ulaşılabilir. Özellikle istihbarat analizi için bu özellik oldukça etkilidir. Şüpheli kişilerin ya da araçların takibinde, bu kişilerin izlediği yolların ve başka şüphelilerle bir araya gelme gibi durumlarının izlenmesi, birçok suçun çözümünde analistlere destek oldu.
Gerçek zamanlı veri akış desteği, sürekli güncellenen verilerin anında analize yansımasını sağlar. Özellikle coğrafi olarak takip edilen süreçlerde bu eşzamanlılığı sağlamak oldukça önemlidir. Kurguladığımız çözüm ve ürünlerimizde anlık veriler hâlihazırda analizlere yansır. Aynı şekilde coğrafi analiz seçeneğinde de güncel veriler üzerinden çalışılır.
Katmanlar
Coğrafi analiz araçları, birden fazla veri kümesinin haritalarda farklı katmanlarda görüntülenmesine ve analiz edilmesine yardımcı olur. Katmanlar, arka plan haritaları üzerine yerleştirilir ve alan, balon, grafik, coğrafi veriler, ısı haritası ve çizgi katmanlarını içerebilir. Arka plan haritaları ve katmanları için veriler hem dâhili hem de harici kaynaklardan gelebilir.
Farklı Veri Kaynaklarından Harita Analizleri Oluşturma
Konum verileri hem dâhili hem de harici çeşitli kaynaklardan gelir ve genellikle farklı sistemlerde özel biçimlerde depolanır, bu da erişimi ve kullanımı zorlaştırır. Gömülü coğrafi analiz yeteneği, farklı kaynaklardaki verileri analize hazır hale getirmek için standartlaştırılmasına ve filtrelenmesine yardımcı olur. Dinamik olarak WMS ve WFS veri kaynakları eklenerek harita analizleri genişletilebilir. Çevrim dışı sistemlerde kullanıcının kendi harita altlıkları kullanılabilir.
Ürün ve çözümlerimizde third-party bir eklentiye ihtiyaç duymadan en kapsamlı mekânsal analiz desteğini sağlıyoruz. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.