Kategoriler
Genel İlişki Odaklı Veri Analizi İş Zekası

Gerçek Zamanlı Veri Analitiği Karar Alma Süreçlerinde Neden Önemli?

Veriye dayalı kararlar almanın günümüz iş hayatındaki önemini artık biliyoruz*. Ancak bu kararları alırken zamanı en etkili şekilde kullanmak da kurumların çevikliği açısından oldukça önemli. İşte bu noktada gerçek zamanlı veri analitiği devreye giriyor.

Gerçek Zamanlı Veri Analitiği Nedir?

Akıllı cihazların ve giyilebilir teknolojinin yaygınlaşması ve veri depolama maliyetlerinin azalmasıyla üretilen veri miktarı önemli ölçüde artıyor. Mevcut hızımızda dünyadaki her insan için saniyede 1,7 MB veri oluşacağı öngörülüyor.*Tüm bu üretilen verileri en hızlı ve doğru yorumlayanlar da rekabet ortamında her zaman önde oluyor. Bu noktada devreye giren gerçek zamanlı veri analitiği, veriler sisteme düştüğü anda verileri görmeyi, analiz etmeyi ve değerlendirmeyi sağlayan teknoloji ve süreçleri tanımlıyor.

Daha Çevik Bir Kurum Kültürü

Karar verme ve harekete geçme süreçlerindeki aksaklık ve gecikmeler işletmelere para, zaman ve iş gücü kaybı olarak geri dönüyor. Eski yöntemlere baktığımızda, verilerden içgörüler elde edilebilmesi için verilerin toplanması, dönüştürülmesi ve uzmanlar tarafından manuel olarak raporlanması gerekiyordu. Mevcut şartlarda bu tür bir süreç, kurumların çevikliğinin önünde artık ciddi bir engel oluyor. Kuruluşlar, ham verilerini ne kadar hızlı faydalı içgörülere dönüştürebilirse, çevik hareket etme yetenekleri ve dolayısıyla performansları da aynı ölçüde artıyor. Gerçek zamanlı veri analitiği, verilerden anında ve bilgilendirici içgörüler yakalayarak karar alınmasını sağlayan bir yöntem olarak bu ihtiyaçlara fazlasıyla cevap veriyor.

Rekabet Avantajı

Günümüz koşullarında içgörüleri tam anlamıyla toparlamak ve fırsatları keşfedebilmek için gerçek zamanlı veri analitiğini destekleyen sistemlerden faydalanılıyor. Bu sayede sektöre göre pazarın ve piyasaların durumuyla ilgili anlık fikirler elde edilerek hızlı bir şekilde harekete geçilebiliyor ve rekabet avantajı sağlanabiliyor. Sadece fırsatların keşfi için değil, aynı zamanda problemleri de hızlıca keşfederek eşzamanlı önlemler almak ve zararları minimuma indirmek de mümkün. Ayrıca gerçek zamanlı veri analitiğiyle iş geliştirme süreçlerinde en akıllıca seçimleri yapmak için karşılaştırmalar yapılabiliyor, eğilimler keşfedilebiliyor, ki bu durum pazarda ciddi bir rekabet avantajını da beraberinde getiriyor. Piyasadaki dalgalanma ya da değişimlerin süreçleri nasıl etkileyeceği gerçek zamanlı test edilerek hesaplanmış riskler alınabiliyor, alınan kararların sonuçları anlık görüntülenerek ölçülebiliyor, problem olması durumunda en az hasarla farklı seçenekler denenebiliyor.  

Artık birçok kuruluş hıza ayak uydurmak için gerçek zamanlı veri analizine yatırım yapıyor. Böylece veriler oluştuğu anda analiz edilmeye, yorumlanmaya ve görselleştirilmeye hazır hale geliyor. Bu durum ekiplere ve operasyonlara hızlı hareket etme yetisi vererek sürekli değişen iş ortamında daha hızlı ve akıllı hareket yeteneği sağlıyor.

Hangi Sektörler için Gerekli?

Gerçek zamanlı veri analitiğini sektörlerle sınırlandırmak büyük bir hata olur. Her sektörün olayları anlık takip etmesini gerektirecek ya da anlık müdahale ile kârlı duruma geçebileceği bir süreci mutlaka vardır. Örneğin üretim sektörünü ele alalım. Gerçek zamanlı veri analitiği burada operasyonel riskleri azaltmaya ciddi anlamda yardımcı oluyor. Herhangi bir ekipman arızası gerçek zamanlı verilerle takip edilerek hızlı bir şekilde fark edilebiliyor ve anlık müdahaleyle arıza nedenli kaybın ya da herhangi bir hasar durumunun önüne geçilebiliyor.

Finans piyasalarına bakacak olursak, burada anlık değişen tablolar üzerinden hareket ediliyor. Dolayısıyla finans sektörleri ya da işletmelerin finans ekipleri günlük operasyonlarının nasıl performans gösterdiğini değerlendirmek ve etkilerini gözlemlemek için gerçek zamanlı veri analitiğinden faydalanıyor. Ani piyasa dalgalanmaları işletmeler için büyük fırsatlar da getirebiliyor. Bu dalgalanmaların getireceği fırsatlardan en erken yararlanmak ya da riskleri fark etmek için de yine gerçek zamanlı veri analitiği devreye giriyor. Finans ekipleri günlük operasyonların nasıl performans gösterdiğini değerlendirmek ve etkilerini anlık gözlemlemek için gerçek zamanlı veri analitiğinden faydalanıyor.

Ticaret ve perakende sektörüne bakalım; burada da bazı durumlarda satın alma veya satış kararlarının çok hızlı alınması gerekebiliyor. Gerçek zamanlı veri analitiğiyle piyasadaki anlık durumları gözlemleyerek kararlar anlık verilere göre şekillenebiliyor.

Lojistik, havayolları, turizm sektörü gibi birçok endüstri de anlık olaylardan etkilenebiliyor ve acil önlem alınması gereken durumlar olabiliyor. İhtiyaca yönelik kurgulanan gerçek zamanlı veri analitiği sistemiyle her duruma çok hızlı cevaplar verilebiliyor.

Doğru Bir Sistem Nasıl Kurgulanmalı?

Her ne kadar gerçek zamanlı verilerin çoğu artık bulutta işlenip depolansa da bu teknolojiden yararlanmak için veri depolama ve bu veriyi kullanmak için doğru bir planlama yapılması gerekiyor. Sistem kesintileri, geç gelen veriler veya gerçek zamanlı verinin işlenmesindeki sorunlar karar verme süreçlerini aksatabiliyor.

Ürün ve çözümlerimizi, gerçek zamanlı veri analitiğini destekleyecek şekilde kurguluyoruz. Veriyi kaynağında sorgulayarak anlık akan verinin en hızlı şekilde yorumlanmasını ve planlanmış görevlerle anlık veri değişimlerinin zaman kaybetmeden yakalanmasını sağlıyoruz.

Bu teknolojilerin toplu verileri işleyebilme yeteneği de çok önemli. Ancak aynı zamanda sistemin bu verileri kullanıcıların kolayca yorumlayabileceği şekilde işlemesi de gerekiyor. Kullanıcı dostu dashboardlar, etkileşimli infografikler ve bu verilerin hızlı paylaşılabilmesi yetenekleri sistemi kurum içindeki her birimin kullanımına uygun hale getiriyor ve karar alma süreçlerini oldukça destekliyor. Bu tarz teknolojiler mobil cihazlarda da etkin kullanıma uygun olduğu için her yerden veriler eşzamanlı takip edilerek zaman kaybetmeden kararlar alınabiliyor.