Kategoriler
İş Zekası

Gelenekselden Moderne… Modern İş Zekâsına Geçiş Süreciyle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Veri odaklı kurum kültürü oluşturmak için en uygun veri analitiği çözümünün seçilmesi gerekliliğini yazılarımızda sıkça vurguluyoruz.*

Bu doğrultuda yatırımlarımızı yaparken, her yatırımda olduğu gibi maksimum verimi en uygun şekilde alabileceğimiz sistemleri tercih etmeye çalışmamız çok doğal. Veri odaklı dönüşüm sürecinin en önemli basamaklarından biri, kurumuza karar desteği sağlayan iş zekâsı sistemlerinin yenilenmesi. Ancak karar verme sürecinde, mevcut geleneksel sistemlerin yeterliliği ve modern sistemlerin bu yatırımdan bekleneni vermeyeceği gibi bazı karşıt fikirler söz konusu olabiliyor. Geçiş sürecinizin sağlıklı ilerlemesine yardımcı olmak için karşıt argümanları yazımızda değerlendiriyoruz.

Verilerin hayatımızın her alanında olduğunu ve giderek büyüyen bir hacme sahip olduğunu, dolayısıyla analitik sistemlerin de kendilerini buna uygun şekilde güncellemeleri gerektiğini artık biliyoruz. Bu noktada da devreye giren self servis iş zekâsı sistemleri, kuruluşların verilerinden daha fazla değer elde etmesine yardımcı olmakla birlikte daha fazla kişinin verileri görsel olarak keşfetmesine ve paylaşmasına olanak tanıyor. Ancak bazı kuruluşlar, tüm vaatlerine rağmen modern iş zekâsı sistemlerine çeşitli nedenlerden dolayı yatırım yapmaktan çekiniyor. Çekincelere sebep olan argümanlara tek tek bakalım;

Geleneksel iş zekâsı da veri görselleştirme ve keşfetme ihtiyaçlarını tamamıyla karşılayabilir.

Doğru kurgulanmış modern bir iş zekâsı teknolojisi, organizasyonel ve dijital dönüşüm için kritik bir öneme sahip. Geleneksel sistemler, yalnızca son kullanıcıya sonuçların gösterimini sağlayabiliyor. Ancak içgörüyü yakalamak için yalnızca bu sonuçların değerlendirilmesi yeterli olmuyor. Diğer yandan modern iş zekâsının sunduğu görsel analiz yeteneği, yalnızca sonuçların gösterimini değil, verilerin keşfedilmesini kolaylaştıran arayüzler içeriyor. Bu noktada geleneksel yöntemlerin sunduğu nihai sonuçtan ziyade, kullanıcıların verilerini görsel olarak da keşfederken edindiği içgörüler kurumlara katma değer sağlıyor. Self servis iş zekâsı sistemleri tam da bu noktada, yani veri keşfi yeteneğiyle geleneksel yöntemlerin üzerinde performans sağlıyor. Üstelik kolay arayüzleri ile veri analizi, görselleştirmesi ve içgörü keşfi için kullanıcıların teknik uzmanlığa da ihtiyacı olmuyor.

ThothBI İş Zekâsı ile kullanıcıların verilerini keşfedebilmesi ve içgörüleri yakalayabilmesi için birçok seçenek sunuyoruz;

Kolay kullanım sunan arayüzü ile teknik bilgi gerekmeksiniz veri keşfi,

İnteraktif infografiklerle içgörülerin çok daha hızlı ve rahat keşfi,

Harita tabanlı analiz imkanıyla verilerin coğrafi analizi,

Gerçek zamanlı veri akış desteğiyle anlık veri takibi,

Verinin türü ve çeşitliliğine göre birçok farklı görselleştirme seçeneği,

Akıllı arama özelliği ile bilgilere hızlı erişim.

Self servis iş zekâsına geçiş gereksiz bir masraftır.

Başlangıçta bu geçiş kurumsal ihtiyaçlar göz önüne alınarak düzgün planlanırsa süreç en uygun maliyetlerle tamamlanabilir. Modern analitiğin kuruluşunuzun veri kültürüne etkilerini ve kuruma kazançlarını dikkate alırsak uzun vadede çok daha karlı bir süreci beraberinde getiriyor. Üstelik maddi tasarrufun yanı sıra kurumlara sağladığı zaman tasarrufu da uzun vadede şirket verimliliğini, dolayısıyla karlılığını artırıyor.

Bu dönüşümde dikkate alınması gereken nokta; yalnızca teknolojik altyapı ile dönüşümü yürütmek yeterli değil. Doğru bir strateji ile süreç desteklenmeli. Bu strateji de etkili bir iş birliği üzerine kurgulanmalı; ki modern iş zekâsı sistemleri bu iş birliğini destekleyecek şekilde geliştiriliyor. Doğru bir eğitim süreciyle de strateji desteklendiğinde modern iş zekâsı sisteminden faydalanma süresi hızlanıyor. Tüm bu dönüşüm süreci kurumlara göre farklılık gösterse de genellikle şu şekilde işliyor; başlangıçta IT birimi, veri erişimi, meta veriler ve içerik yönetimi konularında koordinasyonu sağlıyor. Zamanla IT birimi, modern analitik dağıtım ölçeğine yardımcı olmak için sorumlulukları uygun şekilde eğitilmiş kullanıcılara devrediyor.  

Modern iş zekâsı sistemleri kontrolsüzdür ve kaos getirir.

Kurumlarda IT ekibi verilerin güvenliğinden sorumludur. Verinin demokratikleşmesi kavramıyla verilerin çalışanların elinde olması kurumların gözünü güvenlik konusunda korkutabilir. Ancak modern iş zekâsı demek verilerin herkesin elinde olması demek değildir, tam tersi, her çalışan sorumlu olduğu veriyi değerlendirir ve verilerin güvenliği ve erişimi konusunda IT birimi liderliğinde iş birliğine yardımcı olur.

Modern iş zekasına geçiş zaman alıcı ve karmaşıktır; işlerin aksamasına sebep olur.

Eğer böyle bir kaygınız var ise, kurumunuzun genel olarak dönüşüm konusunda problemli olabilir ve bu durum uzun vadede daha ciddi sorunlara sebep olur. Bu dönüşüm, doğru bir çözüm ortağıyla çok kısa bir sürede sağlıklı bir şekilde yürütebilir. Kurumunuzun ihtiyacını kavrayıp, çözümü hedeflerinize uygun inşa edebilen bir çözüm ortağı ile uygun bir zaman çizelgesine göre bu dönüşümü işlerinizi aksatmayacak şekilde planlayabilirsiniz. Elbette bu süreç, kurumun sahip olduğu geleneksel sisteme, iş süreçlerinin karmaşıklığına, verilerin dağıtımı ve ölçeklendirmesine bağlı olarak farklılık gösterir, ancak genel olarak aşağıdaki basamaklara göre tamamlanır.  

İlk aşama, ihtiyaçların planlaması, geçiş kapsamının belirlenmesi, raporlama ihtiyaçlarının tespiti ve geçiş için oluşturulan stratejiye uygun finansal modelin belirlenmesi ile başlar. Bu süre zarfında ayrıca görev dağıtımı ve sorumlulukların belirlenmesi ve kurumun elindeki verilerin temel yönleri belirlenir.

İkinci aşama, kullanıcıların eğitim sürecini içerir. Burada teknik ve ağır bir eğitim sürecinden bahsetmiyoruz. Bir hafta gibi kısa bir sürede kullanıcılar sistemi aktif bir şekilde kullanabilecek duruma gelir.

Son aşamada ise geleneksel ve modern sistemleri bir arada kullanılarak karşılaştırma ve doğrulamalar yapılır. Bu süreç de başarıyla tamamlandıktan sonra geleneksel sisteminizi tamamen kullanımdan kaldırabilirsiniz.

Datateam olarak bizler, kurumunuzun ihtiyaçlarına göre en etkili geçiş sürecini planlayarak veri odaklı dönüşümünüzde çözüm ortağınız oluyoruz. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilisiniz.