Sigorta sektörü, haksız kazanç sağlamak isteyenlerin hedefinde olan bir sektör. Rakamlara bakacak olursak sigorta dolandırıcılığı, tüm dolandırıcılık faaliyetlerinin %3,58’ini oluşturuyor.
Sigorta dolandırıcılığı kapsamına göre “sert” veya “yumuşak” olarak sınıflandırılıyor. Sert kategorisinde yer alan olaylar genellikle bir dolandırıcının sigorta şirketinden ödeme alabilmek için yüksek meblağlarda hırsızlık, yangın hatta sahte bir ölüm gibi kasıtlı olarak bir zararı planlaması durumunu tanımlıyor ve bu tip vakalar genellikle organize gruplar tarafından yürütülüyor. İkinci kategori ise araba kazası, hırsızlık ve yangın gibi durumlarda hasarı yüksek göstererek tazminatların daha yüksek talep edilmesi gibi durumları içeriyor. İkinci tip dolandırıcılık faaliyetleri daha sık kendini göstermekle birlikte daha plansız ve genelde daha küçük gruplarca gerçekleştiriliyor.
Sigorta dolandırıcılığının zararlarının hesaplanması, çok çeşitli ve yüksek hacimli verinin araştırılmasını gerektirdiği için oldukça zor olabiliyor. Genellikle bu tip dolandırıcılık faaliyetleri organize gruplar tarafından yapıldığından, bu kişilerin geçmişte de birden fazla olaya karışması muhtemel. Graph veri görselleştirmeyle graph modelleri arasında normal kalıplarla uyumsuz olan modeller genellikle şüpheli davranışlarda bulunan kişilerin göstergesi oluyor. Dolayısıyla çok sayıda veri tabanını araştırmaktan ziyade, verilerin görselleştirilmesi yoluyla şüpheli kişilerin geçmiş hareketlerini de inceleyerek varlıklar arasındaki bağlantıların ortaya çıkarılması, problemin çok daha hızlı çözümüne olanak tanıyor.
Datactive, farklı kaynaklardaki verileri tek bir arayüz üzerinde görselleştirerek kişiler ve olaylar arasındaki bağlantıları ortaya çıkarır. Varlıklar arasında tespit edilen yoğun ilişki ağları, genellikle organize suçlara işaret eder.
Bir örnek üzerinden gidecek olursak;
Organize gruplar tarafından sahte kazalar ile sigortadan para alma işleminin çok yaygın bir dolandırıcılık yöntemi olduğundan bahsetmiştik. Bir kaza durumu olduğu zaman, herhangi bir şüpheli durum varsa veya her olay için Datactive ile sorgulama halihazırda kurumsal bir prosedür olarak belirlendiyse, kazaya karışan varlıkların (kişi, araç, rapor alınan kurumlar vb.) ilişkilerini sorgulayarak kazanın gerçek olup olmadığını rahatlıkla tespit edebiliriz. Örneğin elimizde bir kaza ve kazaya karışan iki araç mevcut. Bu araç sahipleri üzerinden ilişkileri sorguladığımızda aşağıdaki sonuca varıyoruz:
Birinci aracın sahibi olan kişinin (Kişi 1), kaza sırasında yanında bulunan kişinin de (Kişi 3) daha önce bir kazaya karıştığı bilgisini görüyoruz. Bu kişinin kaza yaptığı kişi ise (Kişi 4), ilk kazadaki kişi ile (Kişi 1) aynı kurumda çalışıyor ve kaza sonrası hasar raporunu her iki kişi de aynı servisten almış görünüyor. Üstelik ilk kazaya karışan ikinci kişi (Kişi 2) ile kişi 4 arasında akrabalık ilişkisi mevcut. Üstelik her iki kaza da aynı lokasyonda ve trafiğin aktif olmadığı saatlerde gerçekleşmiş ve kazayı yapanlar ve yolcuların hepsi aynı hastaneden sağlık raporu almış görünüyor.
Yukarıdaki örnekte gördüğümüz gibi, Datactive’in farklı verileri tek bir arayüz üzerinde görselleştirme yeteneği ile iki kaza arasındaki bağlantıları tek seferde görebildik. Bu ilişki ağı, kazanın sahte olabileceği ihtimalinin güçlendiriyor. Basit bir sorgulama ile tespit edilen bu durum, uzun vadede sigorta kurumlarını ciddi zararlardan kurtarıyor.
Datactive kurumların olağan sorgulama prosedürlerinde aktif olarak kullanıldığında, tek seferde ve kısa sürede fark edilebilen bu tip durumları engelleyerek uzun vadede kurumları çok ciddi zararlardan kurtarıyor.
Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz