RegTech kavramını genel olarak ele aldıktan sonra bu yazımızda Regülasyon Teknolojilerinde bütünleşik yaklaşımın önemine değiniyoruz.
Yasal zorunlulukların hassas olduğu ve MASAK yaptırımlarına tabi bankacılık ve finans sektörlerinde daha özelleşmiş ihtiyaçların RegTech sistemlerini doğurduğundan bahsetmiştik. Ancak, oldukça titiz ilerleyen, ceza ve yaptırımları yüksek bu süreçlerin yönetimi için sadece RegTech alanında konumlanan bir sisteme sahip olmak yeterli olmuyor. Kurgulanacak sistemin kapsam ve yeterliliği de diğer önemli hususları oluşturuyor. Uyum ve regülasyon yazılımları konumlandırmasında piyasada bulunan birçok ürün genel olarak tek bir amaca yönelik çözüm (yaptırım listesi tarama, haber tarama, raporlama, ilişki ağı görselleştirme vb.) sunuyor veya birkaç ihtiyacı karşılayacak özellikleri barındırıyor. Dolayısıyla bu denli fazla yükümlülüğü bulunan uyum birimlerine yönelik tüm bu ihtiyaçların karşılaması için ayrı ayrı ürünlere yatırım yapılması gerekiyor. Bu durum, maliyet açısından zorluklara neden olurken analize bütünleşik yaklaşımı da zayıflatarak verimli sonuç ve içgörürler elde edilmesini zorlaştırıyor. Tüm bu nedenlerle finansal suçlarla mücadelede uyumluluk sorumluluklarını yerine getirmek için stratejik hedeflere göre kurgulanmış, dinamik bir yaklaşımla bütünleşik bir analiz gerekliliği ortaya çıkıyor.
Bütünleşik bir RegTech Çözümünün Barındırması Gereken Özellikler
Bir regülasyon teknolojilerinde bütünleşik yaklaşımın sağlanabilmesi için ilk koşul, sistemin dâhili ve harici, yapılandırılmış ve yapılandırılmamış tüm verileri tek bir arayüz üzerinde analiz edebilmesi olarak görülebilir. Uyum süreçlerinde banka için transfer, kişi ve hesap bilgileri gibi müşteri hareketlerinin izlenmesini sağlayacak işlem trafiği verileriyle birlikte olağan dışı hareketin tespiti için yaptırım listesi ve haber tarama gibi harici verilerin de taranması gerekir. İşlem akışları ve bu akışlardaki ilişkilerin tam olarak tespiti için de tüm bu analizlerin tek bir sistem üzerinden aralarındaki bağlantıları ortaya çıkaracak şekilde yapılabilmesi çok önemlidir. Örneğin verilerin bütünleşik analizi, illegal para transferine karıştığından şüphelenilen kişinin aynı zamanda yaptırım listesinde yer alması veya bu listede bulunan bir kişiyle doğrudan ya da dolaylı bağlantılarının olması gibi durumların ortaya çıkarılması için gereklidir.
Banka ve finans kuruluşlarının uyum süreçleri için kurgulanacak bütünleşik sistemden beklentilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Kurum içindeki bireysel ve kurumsal hesaplarla ilgili detaylı verilere erişim: İntifa hakkı sahipleri, kurumsal hesapların ait olduğu şirket bilgileri (ortaklık, geçmiş raporlarda yer alma vb.) gibi bilgilerin de analize dâhil edilmesi mutlaka sağlanmalıdır. Hesap ve kişilere ait işlem ve vaka geçmişi verileri, risk puanlaması ve şüpheli vakaların tespitinde analist için olmazsa olmaz bir öneme sahiptir.
Datactive RegTech, veriyi kaynağında sorgulayarak yapılandırılmış ve yapılandırılmamış tüm verilere erişim sağlar.
Ağ (ilişki) analizi: Bağlantıların görselleştirilmesi ve hesap ve harici veriler arasındaki ilişkilerin tek bir arayüzde gösteriminin sağlanmasıyla kurum içi verilerle (müşteri bilgileri, trafikleri vb.) kurum dışı verilerin (yaptırım listesi, PEPs listeleri vb.) bağlantılarının tek seferde görüntülenmesi, çok ince detay ve ilişkilerin tespit edilmesi konusunda en etkili çözümü sunar. Finansal suç tespitinde ileri seviye ilişki odaklı veri görselleştirmeyi diğer bir zaruri özellik olarak tanımlayabiliriz.
Risk puanlaması: Bütünleşik regülasyon teknolojilerinde, dâhili ve harici tüm verileri, yapay zekâ algoritmalarıyla değerlendirerek kişi ve hesaplara risk puanı verebilme yeteneği çok önemlidir. Sürekli izleme için bu risk puanlarının hareketlere göre güncellenecek şekilde kurgulanması gerekir. Bu risk puanlamasının etkili bir şekilde kurgulanması, yanlış pozitiflerin azaltılması konusunda oldukça etkilidir.
Senaryo üretimi ve alarm oluşturma: Regülasyon teknolojilerinde genellikle önceden tanımlanmış senaryolar yer alır. Ancak, artık çok daha dolaylı yöntemlerle yapılan finansal suçların tespitinde mevcut senaryolar yeterli gelmiyor. Tanımlanmış senaryolara sahip ürünlerde yeni bir senaryo eklemek genellikle mümkün olmuyor ya da sistemi kurgulayanlardan eklenmesi talep edilerek uzun ve maliyetli bir süreci beraberinde getiriyor. Bu noktada ön tanımlı senaryoların yanı sıra kullanıcıya, kendi deneyimlerini desen olarak çizebileceği senaryo oluşturma esnekliği tanıyan sistemler daha etkili sonuçlar sağlıyor. Senaryo oluşturma ekranları ne kadar kapsamlı olursa (varlık çeşitliliği, esnek filtre özelliği vs.) yanlış pozitifler de bir o kadar minimuma iniyor. Senaryoların kaydedilmesiyle sürekli akan verilerle eşleşme olması durumunda alınan anlık alarmlar ve yine bu alarmlar için tanımlanan aksiyonlarla sistemin uyarıya otomatik müdahalesi sağlanıyor.
Tüm haber kaynaklarının taranması: Soruşturmaya konu olan kişi ya da kişilerle ilgili medya taraması, kişilerin risk analizi açısından oldukça önemlidir. Haber kaynaklarının taranmasının yanı sıra haber duygu (sentiment) analiziyle de doğal dil işlemeden (NLP) faydalanılarak haberlerin olumluluk/olumsuzluk durumları tespit edilebilir. Bu tespit, sistemin kişilere ve hesaplara otomatik risk puanı verebilmesinde de katkılar sağlıyor.
Raporlama ekranı: Etkileşimli dashboardlar üzerinden içgörü ve analiz çıktılarının raporlanması ve takibi yine bütünleşik sistemin bir parçası olmalı, ek bir sisteme gerek duyulmamalıdır. Bu şekilde eldeki bilgilerin düzenli tutulması, ekiple paylaşılması ve sunulması sağlanır.
Hızlı şüpheli işlem bildirimi: Bildirim süreçleri de en az tespit süreci kadar zorlayıcı olabiliyor. Bütünleşik sistemin, MASAK EMİS Online sistemine şüpheli işlem bildirim raporunu doğrudan yüklenebilecek formatta oluşturması, kullanıcı için zaman kazandırıcı ve kolaylaştırıcı olacaktır.
Tüm bu özelliklerin tek bir sistemde bulunması, hem doğru sonuçlara en kısa sürede uygun maliyetle ulaşılmasını sağlar, hem de yanlış pozitifleri minimuma indirir. Bu yeteneklere sahip bir RegTech çözümünün güncel teknolojilerle donatılmış ve gelişmiş bir altyapısı olması gerekir. Kurumların çevik hareket edebilmesi için doğru zamanda doğru verilere erişmesi ve sistemin gerektiğinde kendi kendine aksiyon alması sağlanmalıdır. Bu yönlü bir sisteme yapılacak yatırımlar, uzun vadede kurumu cezalardan koruyacağı için mali kazanç olarak da geri dönecektir.
Tüm bu özelliklere ve daha fazlasına sahip Datactive RegTech Solution için şimdi iletişime geçin.