Kategoriler
İlişki Odaklı Veri Analizi

İlişki Odaklı Veri Analitiğinde Verinin Demokratikleşmesi

En modern veri analizi yaklaşımı olan ilişki odaklı veri analitiğinde verinin demokratikleşmesi ile, bizzat iş süreçlerini yöneten kullanıcıların bağlantılı verilerden içgörü elde etmesi sağlanıyor.

Veri bilimi gün geçtikçe gelişen bir alan. Bu gelişme sürecinde de aşılması gereken belki de en önemli zorluk, veriyi sadece veri uzmanları ve IT birimleri için değil, tüm kullanıcılar için erişilebilir kılmak. Veri demokratikleşmesi* olarak tanımlanan bu dönüşüm, self servis analiz ve iş zekâsı sistemleriyle büyük ölçüde başarılı oluyor. Peki daha “kompleks” olarak tanımlanan yöntemlerde de verinin aynı şekilde “demokratikleşmesi” geçerli mi?

Datateam olarak tüm ürün ve çözümlerimizin geliştirme süreçlerinde ana hedeflerimizden biri, hangi amaca yönelik kurgulanırsa kurgulansın sistemin bizzat birim çalışanları tarafından kolaylıkla kullanılması. Bu durum sadece raporlama ve iş zekâsı sistemlerimiz için geçerli değil. Olağan dışı desenlerin tespitinde etkili çözümler sunan ilişki odaklı analiz sistemlerimizde de bu yaklaşımı benimsiyoruz. Böylece ilgili tüm kullanıcının minimum teknik bilgi ve destekle, kendi tecrübelerini teknolojiyle birleştirmesini ve çok daha değerli içgörülere ulaşmasını hedefliyoruz. Bu yaklaşımla en güncel teknolojileri bizzat süreçlerde yer alan iş kullanıcılarının kullanımına sunmayı amaçlıyoruz.

İlişki odaklı veri analiz sistemlerinin, gizli içgörüleri yakalamak için farklı kaynaklardaki verileri bağlantılı olarak analiz edebilmesi gerekir. Bu da beraberinde güçlü bir teknolojik altyapıyı gerektirir. Dolayısıyla kullanıcı tarafından “karmaşık” olarak algılanan bu sistemler daha çok analist ve IT uzmanlığının kullanımında oluyor. Süreçte aktif yer alan iş kullanıcısının, bizzat bu teknolojiden yararlanabilmesi ve tecrübelerini teknoloji ile birleştirebilmesinin, beraberinde büyük başarılar getirdiğini gözlemleyerek, Datactive ile bu kullanıcıların bağlantılı verilerden sonuçlara ulaşmasına olanak tanıyoruz.

Peki “Demokratikleşmeyi” Nasıl Sağlıyoruz?

Veriye Kolay Erişim

Yapısal ve yapısal olmayan verileri kaynağında sorgulayan, bu şekilde veri yönetim süreçlerinin en basit şekilde çözülmesine olanak tanıyan Datactive ile veriler, ilgili kullanıcının değerlendirmesine hazır hale geliyor. Web serviler dahil birçok veri kaynağına doğrudan bağlanabilen Datactive, dağıtık sistemlerdeki verileri tek bir tıkla ilişki odaklı sorguluyor ve kullanıcının detay noktaları tek seferde görebilmesine olanak tanıyor.

Sıfır Kod Yaklaşımı

Sıfır kod yaklaşımı ile kullanıcı kod yazmadan dinamik bir şekilde sistemi ihtiyacına esnetebiliyor. Kullanıcı, bağlantılarını ortaya çıkarmak istediği varlık ve özellikleri yönetim panelinden sisteme kolaylıkla ekleyebiliyor. Normal şartlar altında uzun ve zahmetli olan bu süreç, kendi geliştirdiğimiz DQL sorgu dili sayesinde kullanıcı tarafından çok kısa sürede çözülebiliyor.

Kullanıcı Dostu Arayüz

Her ne kadar birçok farklı yeteneği içinde barındırsa da, kullanıcının ihtiyacı olan özelliğe kolaylıkla erişebilmesi, Datactive geliştirme sürecinde en fazla göz önünde bulundurulan detaylardan biriydi. İleri seviye ilişki (ağ) görselleştirme ekranı ve bu ekran üzerinden kullanıcının tek tıkla veri keşfini sağlaması, verinin demokratikleşmesinde önemli bir detayı oluşturuyor. Bu şekilde kolluk kuvvetlerinden, finans kurumlarına kadar birçok farklı sektör, şüpheli desenleri tespit etmek ve bağlantılı verileri yorumlamak için ilişki odaklı veri analiz teknolojisinden kolaylıkla faydalanabiliyor.

Adli Suçların Tespitinde İlişki Odaklı Veri Analizi ve Verinin Demokratikleşmesi

İlişki odaklı veri analitiğinde verinin demokratikleşmesi ve ilgili uzmanların kullanımına açılması, suç tespiti için ayrı bir dönüm noktası oldu. Sahada aktif yer alan ve saha dinamiklerine oldukça hâkim olan kolluk kuvveti çalışanları, bu yeteneklerini güçlü bir yazılımla birleştirerek soruşturmalarını çok daha kapsamlı yürütebiliyor. Bu şekilde uzmanlar, sahip oldukları çok çeşitli ve yüksek hacimli verileri ilişki odaklı analiz ederek gizli bağlantıları anında ortaya çıkarabiliyor ve suçu tespit etme konusunda mükemmel başarılar elde ediliyor.

Finansal Suçların Tespitinde İlişki Odaklı Veri Analizi ve Verinin Demokratikleşmesi

Finansal suç yöntemlerinde dikkat çekmemek için dolaylı yollardan hareket etmek, suçluların temel stratejisini oluşturur. Dolayısıyla gizli bağlantıların tespitinde yetersiz kalan kural tabanlı sistemler yerine, en güncel yaklaşım olan ilişki odaklı veri analizine doğru bir yönelim söz konusudur. Bankaların uyum birimlerinin sorumlu olduğu kara para aklama gibi finansal suçların tespitinde, bizzat ilgili birim uzmanlarının bu sistemlerden yararlanması, sürecin baştan uca yönetimini mümkün kılar. Bu amaçla Datactive RegTech Solution, farklı kaynaklardan gelen verilerin bütünleşik analizine imkân sağlayarak yanlış pozitifleri minimuma indirir. Sistem üzerinden bizzat uyum çalışanları, kendi tecrübe ve teorilerini test edebilir.  

Özetle, iş kullanıcısının ilişkili verilerle en etkili sonuçlara en kısa sürede varmasına yardımcı oluyoruz. En modern veri analitiği yaklaşımını, ilgili iş süreçlerinde bizzat aktif rol alan ve bu süreçleri yürüten kullanıcılarla buluşturuyoruz.